Malo poznanih dejstev o menopavzi.

Menopavza je doba v življenju ženske, ki za nekatere nastopi predhodno, za druge pa pozneje. Pri večjem delu žensk pojavi po 40. letu, vendar nekateri pravijo, da dandanes na žensko telo opazno vplivajo hormoni iz hrane, tako da lahko pri nekaterih pride že prej. V tem času se v ženskem telesu dogaja kar nekaj sprememb, ki se odražajo tako navzven kot tudi navznoter.
Bistvo, da sta menopavza in forum med najpogosteje iskanimi izrazi v iskalniku Google kaže, da je žensko zorenje tudi v obdobju, ko smernice opredeljuje predvsem privlačnost, še kako aktualno. znanstvene študije o tej pereči temi se lahko najde na mnogih forumih na svetovnem spletu, ženske (in šokantno tudi moški) pa se med drugim sprašujejo kako sta povezani menopavza in nosečnost, pa tudi o simptomih in znakih obeh.
Nosečnost je doba v katerem poteka na pretek sprememb, sploh tistih, ki zadevajo hormonsko stabilnost: vročinski oblivi, slabost, otekanje, depresija, budnost, urinarna inkontinenca, motnje razpoloženja, nagla jeza, sentimentalnost, čustvena nihanja, boleče dojke, prirast teže in prenehanje menstruacije. Simptomi nosečnosti in menopavze so si torej izjemno podobni, kljub temu so včasih rekli, da lahko med njimi ločimo s pomočjo let: če znake izkusiš med 20. in 40. letom, gre verjetno za nosečnost, če pa simptome doživiš po 40. letu, je pri tebi verjetno nastopila menopavza. danes vemo, da to ne drži, saj lahko nekatere ženske v menopavzo vstopijo že pred 30. letom starosti! Za prepoznavo bolezni je zato najbolje narediti test menopavze (lahko pa seveda tudi test nosečnosti), ki izmeri padec hormonov v telesu, s tem pa povrh vsega vstop v to pomembno dobo.
Simptomi menopavze so zelo podobni znakom nosečnosti: muhavost, porast teže, pri nekaterih zmanjšanje teže, nenehna sitnoba in jokavost, spreminjanje razpoloženja, inkontinenca, mrazenje ali prekomerno potenje, težave s spanjem, konec menstruacije, občasne krvavitve iz nožnice, suha vagina, tesnoba, sitnost, izčrpanost, pomanjkanje spolnega nagona, bolečine v dojkah in drugi znaki. Eden izmed znakov menopavze, ki ga v zadnjem času ugotavljajo ženske, so občutljive prsi. Slednje se kot znak sicer najpogosteje kažejo v nosečnosti, vseeno pa zadnje čase ugotavljajo stopnjevanje tudi v času klimakterija. Boleče dojke se najlažje ublaži s hladilnimi masažami, ki morajo biti rahle, saj se lahko navsezadnje bolečina v dojki še stopnjuje. Nekatere pravijo, da pomagajo tudi hladni obkladki in mazila ter celo hladni zeljni listi.
Klimakterij, kot z drugo besedo pogosto rečemo menopavzi, je za žensko izjemno stresno in izčrpavajoče življenjsko obdobje. Slednje pogostokrat občutijo še posebej moški, ki so v stiku z njimi in ni tako redko, da ženskam v tem obdobju rečejo kar »harpije«. Čeprav je ta oznaka rahlo krivična, razlogi zanje nikakor niso izviti iz trte, saj se v telesu žensk v tem obdobju dogaja ogromno sprememb, da bi bilo preprosto osupljivo, če se te ne bi kazale tudi na zunaj. Drugače ni glavni znak, a kljub temu zelo pomemben, je tudi depresija. Do nje velikokrat pride zaradi neravnovesja hormonov v telesu, ki povzročijo nabiranje nepotrebnih kilogramov, slabo počutje, izpadanje las ter motnje razpoloženja, kar posledično pripelje do nezadovoljstva s svojo fizično podobo, posledično pa tudi Preberi več do poslabšanja psihične.
V klimakteriju je pridobivanje odvečnih kilogramov eden izmed glavnih spremljevalcev, ki preganjajo ženske. Odvečna teža, ki se navadno nabira v glavnem na trebuhu, potem prispeva k boleznim srca in ožilja, zato je zelo pomembno, da se v tem obdobju prehranjujemo kar se da zdravo. Kot vedno je pomembno, da je prehrana uravnotežena: več obrokov na dan, čim več vlaknin in beljakovin ter zelenjave in čim manj ogljikovih hidratov in škrobnih živil. Prav tako je pomembno, da iz prehrane odstranimo sladkorje: sladkor, med, kosmiče, slaščice, zelo sladko sadje, npr. lubenice, ananas, melone in grozdje ter ostalo preveč zrelo sadje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *